Bemutatkozás
  Munkatársak
  Sajtó
  Elérhetőségek
   

Figyelő  
  20 ügyvéd az elitből


DR. NOVÁK PÉTER

A nagy olaj- és maffi aperek egyik meghatározó védőjeként ismert, egri Novák Péter (42) a Gárdonyi
Géza Gimnázium osztályfőnökétől kapott impulzus alapján választotta a jogi pályát. "Mindig is nagy dumás voltam. Gyakran képviseltem a kisebb-nagyobb stikliket elkövetett osztálytársaimat a tanárokkal szemben" – vall a nehézfi úk védelme iránti elkötelezettségéről a fi atal ügyvéd. A büntetőjogot Polt Péter kedveltette meg vele már a budapesti jogi karon. A szakma iránti vonzalma az ügyvédjelölti évek alatt tovább erősödött benne, mivel egy olyan ügyvédi irodába került, ahol az ügyek jelentős részét a büntetőperek tették ki.

Első jelentős szakmai sikerei a sajtó által "békési olajmaffi aper"-nek nevezett ügyek voltak 1999-ben, amelyek közül az első jogerősen felmentéssel, a második pedig felfüggesztett börtönbüntetéssel zárult. A bíróság az ügyészség indítványával szemben nem bűnszervezetben elkövetett, hanem csupán adóbevételt különösen nagymértékben csökkentő adócsalásban mondta ki bűnösnek a vádlottakat. A miskolci ETL-hez köthető olajügyben (1998) szintén jogerősen felmentették védenceit, itt 8,7 milliárd forintos adócsalás volt a vád. Novák Péter közreműködött az Energol-perben is, amelyben enyhe jogerős ítéletek születtek. Az eredeti, 1997-ben benyújtott vádirat szerint a 18 érintett csaknem hatmilliárd forintos kárt okozott olajszőkítéssel és adócsalással. Szintén nagy siker volt a székesfehérvári igazságügyi dolgozókatérintő korrupciós ügy 2004-ben, amelynek 11 vádlottját valamennyi vádpontban – bűncselekmény hiányában – jogerősen felmentette a bíróság. "Sikerés kudarc a védőügyvéd számára nem szorítható le a felmentés és elítélés keretei közé, hiszen adott ügyben, bűnösség megállapítása esetén egy alacsonyabb tartalmú, esetlegesen enyhítő szakasszal megállapított szabadságvesztés vagy felfüggesztett szabadságvesztés is jelentős siker lehet a vádlottak számára"– vallja az ügyvéd, akinek irodája több tucat büntetőügyön dolgozik egyszerre.

Novák Péter szabad idejében úszni szeret és utazni. Elvált, kislánya, Blanka 9 éves. Heti kétszer a fővárosban dolgozik, egyébként egy egri családi házban lakik. "Ha nyernék a lottón, akkor is büntetőügyvéd maradnék. Védőügyvédnek lenni számomra elsősorbanéletformát jelent" – mondja.
 
 


Iroda: Novák Péter egyéni ügyvéd
Alapítás Éve: 1995
Főtevékenység: büntetőjog, ezen belül gazdasági, élet és vagyon elleni bűncselekmények
Meghatározó ügyfélkör: magánszemélyek
Foglalkoztatottak száma: 4 fő

forrás:

Figyelő Trend
IX. évfolyam 2009. 2. szám
kiadó: Sanoma Budapest

  <<Vissza


Dr. Novák Péter ügyvéd | info@drnovak.hu | Eger: +36 36 427-100 | Budapest: +36 1 317-1869 | website: Pic Studio